Effektiv overvannshåndtering for fremtidens byer

01 august 2024
Kim Andre Haugen

editorial

Overvannshåndtering er blitt en sentral problemstilling i planleggingen og utviklingen av både byer og tettsteder. Med stadig flere ekstremværhendelser som resultater av klimaendringer, øker risikoen for flom og vannskader. Overvann, eller regnvann som ikke trekker ned i bakken eller dreneres bort gjennom rørsystemer, kan forårsake omfattende skader på veier, bygninger og annen infrastruktur.

Innledningen av hundreårsskiftet har tydelig demonstrert behovet for god og bærekraftig overvannshåndtering. Effektive løsninger er nødvendige for å beskytte samfunnet mot de økonomiske og miljømessige kostnadene knyttet til overvannsproblematikk. Dette spørsmålet gjelder ikke bare forbrukere og huseiere, men krever koordinerte inngrep fra kommunale og nasjonale myndigheter.

Hva er overvannshåndtering?

Overvannshåndtering omfatter tiltak og systemer som er utviklet for å håndtere regn- og smeltevann på en hensiktsmessig måte. Hensikten er forhindre at unormalt mye overflatevann fører til skader på urban infrastruktur, forurensning av vassdrag og overbelastning av avløpssystemer. Når landskapet urbaniseres og naturlig vegetasjon erstattes med asfalt, betong og andre vannavvisende overflater, reduseres arealets evne til å absorbere vann.

Et annet viktig aspekt ved god overvannshåndtering er bestrebelser på å gjenskape naturlige sykluser, som i økende grad brytes ned med urban utvikling. Regnvann skulle under ideelle forhold filtreres sakte gjennom jordsmonnet, bli renset for partikler og næringsstoffer og til slutt ende opp i grunnvannet eller nærmeste vassdrag. Overvannshåndtering kan innebære alt fra enkle regntønner hos privatpersoner til komplekse, kommunale styringssystemer.

image

Overvannsløsninger i urbane miljøer

I urbane områder med tett infrastruktur og begrensede naturlige arealer er det særskilt utfordrende å håndtere overvann på en effektiv måte. Tradisjonelt har grå infrastruktur, som rørledninger og betongbassenger, blitt benyttet for å lede overvann vekk fra bebygde områder og inn i nærliggende vassdrag eller avløpssystemer. Men disse konvensjonelle metodene byr på problemer som oversvømmelse, forurensning og den harde slamtransporten som kan skade akvatiske økosystemer.

Det blir stadig mer tydelig at integrerte, grønne og blå løsninger ofte er å foretrekke. Dette involverer tiltak som grønne tak, permable flater, beplantning, og anlegg av parker og våtmarker som kan buffer for ekstra vannmengder. Grønne tak, for eksempel, kan triple regnvannsretensjonen i forhold til vanlige tak, redusere overflateavrenning, isolere bygninger og forbedre den urbane biodiversiteten.

Permeable overflater slik som gressarmering, pustende asfalt og brostein, tillater en del av overvannet å sige gjennom de øvre belagte lagene og videre ned til jordsmonnet eller saktevirkende dreneringssystemer. Gjennom sin kapasitet til å absorbere og midlertidig lagre vann, demper disse tiltakene også presset på rørledninger og renseanlegg.

Samarbeid og reguleringer

Effektiv overvannshåndtering krever tett samarbeid mellom forskjellige aktører: myndigheter, eiendomsutviklere, bedrifter og ikke minst privatpersoner. Alle har en del i arbeidet for å sikre at infrastrukturen rundt om kring håndterer vann på en holdbar måte. For å oppnå dette, spiller regional og nasjonal lovgivning en kritisk rolle.

Regulerende myndigheter på ulike nivåer setter standarder og krav som nye byggeprosjekter må overholde. Dette kan inkludere forpliktelser om hvor mye regnvann en eiendom må kunne håndtere selv, eller krav til bruk av grønn infrastruktur. Bevissthet rundt fordeler og utfordringer knyttet til ulike typer overvannshåndering blant beslutningstakere og tjenestemenn er essensielt for å bygge motstandsdyktige byer.

Flere nyheter